Κατηγορίες
Ανοιχτή Ακρόαση

Ανοιχτή Ακρόαση #8 (music only)

Κατηγορίες
Ανοιχτή Ακρόαση

Ανοιχτή Ακρόαση #7 – Νυχτερινοί Κολυμβητές


[Submotion Orchestra – Awakening]
Πολύ καλησπέρα σας. Η σημερινή εκπομπή έχει περισσότερο χαρακτήρα ανασκόπησης, σαν μια βόλτα με φίλους που έχετε καιρό να τα πείτε.
Επομένως, δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να πούμε πολλά ή να τα πούμε όλα, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτό δεν έχει και πολύ σημασία, σημασία έχει να βρισκόμαστε, περίπου δηλαδή όπως και σε μια βόλτα με φίλους.

Κατηγορίες
Ανοιχτή Ακρόαση

Ανοιχτή Ακρόαση #6 – Όσα δεν λένε οι άνθρωποι μεταξύ τους


[Outfit – New Air]
Πολύ καλησπέρα σας. Είναι η εκπομπή Ανοιχτή Ακρόαση υπ’αριθμόν εξι.
Σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ, ρεπεράζ, αμπαλάζ, Σπύρος Τζώρτζης.
Πιστοί στο ραντεβού μας, μόλις 11 μήνες από την προηγούμενη Ανοιχτή Ακρόαση, κάθομαι και μιλάω μόνος μου για όσα δεν λένε οι άνθρωποι μεταξύ τους. Κι απέ το να μη μιλάς δεν είναι κακό και κατακριτέο, είναι όμως, κατά πάσα πιθανότητα, κάτι που κανείς άλλος δεν μπορεί να μάθει ότι κάνεις αν δεν του το πεις πρώτα εσύ ο ίδιος.

Στην επιλογή της μουσικής για σήμερα, είναι μια αυτόματη λίστα του Spotify που μπήκε σχεδόν ολόκληρη ως το μουσικό υπόβαθρο αυτής εδώ της εκπομπής. Κι έχω αρχίσει να ανησυχώ αν εγώ γράφω λογάκια για τη μουσική που μου δόθηκε έτοιμη, ή αν έχει προχωρήσει τόσο το μηχανάκι που έχει αρχίσει να συμβαίνει το αντίθετο. Anyway.

Κατηγορίες
Ανοιχτή Ακρόαση

Ανοιχτή Ακρόαση #5 – Ακαταμάχητος Ιδεαλισμός

Ανοιχτή Ακρόαση #5 – Ακαταμάχητος Ιδεαλισμός by Spyros Tzortzis on Mixcloud

[A Perfect Circle – Imagine (live)]

Γεια σας 🙂 Μερικές εκπομπές πριν, σε ένα concept που επανέρχεται κατά καιρούς, είχαμε πει ότι το να μεγαλώνεις και να ωριμάζεις απαιτεί μία συνεχή διαδικασία απομυθοποίησης. Για την ακρίβεια, η θεωρία ήταν ότι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής μας ηλικίας αγκαλιά με μύθους και ιστορίες που κάνουν τον κόσμο μας πιο κατανοητό. Σε εκείνη την εκπομπή, είχαμε καταλήξει ότι είναι όμορφο και ανθρώπινο να χτίζει κανείς τους μύθους του, να επιλέγει τις εξαρτήσεις του και να πορεύεται με βάση αυτές. Στην σημερινή εκπομπή, θα προσπαθήσουμε να πάμε αυτή τη σκέψη ένα βήμα παραπέρα. Η συνέχεια μετά το παρακάτω.

Κατηγορίες
Ανοιχτή Ακρόαση

Ανοιχτή Ακρόαση #4 – Στέιλμεϊτ

Όπου σήμερα συζητάμε με αφορμή το σκάκι και τις χαμένες παρτίδες.

Ανοιχτή Ακρόαση #4 – Στέιλμεϊτ by Spyros Tzortzis on Mixcloud

Γεια σας 🙂 Η εκπομπή αυτή είναι, καλώς εχόντων, η τέταρτη κατά σειρά ηχογραφημένη Ανοιχτή Ακρόαση που ανεβαίνει εδώ, στην πάντα φιλόξενη συχνότητα του Mixcloud. Είμαι ο Σπύρος και σήμερα τα λέμε για μια παλιά μου συνήθεια που ανακάλυψα -ξανά- πριν μερικές εβδομάδες. Σαν κλασικός εξυπνάκιας πέρασα μια ωραία περίοδο δύο-τριών ετών να παίζω σκάκι, αλλά… πολύ, δηλαδή παιχνίδια στον υπολογιστή, βιβλία, περιοδικά, σκακιστική λογοτεχνία, οτιδήποτε. Ήταν τέλεια, βασικά, και μπορεί να το ξαναπιάσω στα σοβαρά κάποια στιγμή. Περισσότερα για αυτό και για όλα τα άλλα που θέλω να σας πω, σε λίγο.

Κατηγορίες
Ανοιχτή Ακρόαση

Ανοιχτή Ακρόαση #3 – Talking about you

Ανοιχτή Ακρόαση #3 – Talking about you by Spyros Tzortzis on Mixcloud

 Ο πατέρας μου έλεγε συχνά, όταν πήγαινε να με εξετάσει στα μαθηματικά, ότι αν δεν μπορείς να εξηγήσεις ένα πρόβλημα ή τη λύση, σημαίνει ότι ούτε κι εσύ ο ίδιος την έχεις καταλάβει. Αρκετά χρόνια μακριά από εκείνη την εποχή, χαίρομαι πάρα πολύ κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να δείξω κάτι σε κάποιον καινούργιο συνάδελφο γιατί έτσι α) βοηθάω κάποιον που από μόνο του είναι τέλειο, και β) επιβεβαιώνω και την δική μου γνώση.

Κατηγορίες
Ανοιχτή Ακρόαση

Ανοιχτή Ακρόαση #2 – Είδωλα

Ανοιχτή Ακρόαση #2 – Είδωλα by Spyros Tzortzis on Mixcloud

 
Συνήθως μου αρέσει να λέω ιστορίες. Ένας από τους λόγους που μου αρέσουν οι ιστορίες είναι γιατί πιστεύω πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για τα περισσότερα που μπορεί να συναντήσει κανείς στη ζωή του, υπάρχει μία προηγούμενη εμπειρία κάπου αλλού – ένα βιβλίο μπορεί να έχει να σου πει αυτά που εσύ δεν μπορείς, ένα τραγούδι μπορεί να κάνει την καθημερινότητά σου πολύ πιο εύκολη, ακόμα ακόμα και μία επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να είναι ικανή να εξηγήσει εξαιρετικά ένα βίωμά μας. Για τη σημερινή ηχογράφηση, νομίζω πως έχω ανάγκη να σας πω τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε από αυτές, αλλά ας μην σας κάψω άλλο για την ώρα, θα προσπαθήσω να αποδείξω τα λεγόμενά μου λίγο παρακάτω. Μέχρι τότε, στη διάθεσή σας, όπως πάντα.

[Nneka – Mind Vs. Heart]

Ξεκινάμε με την εξής βασική υπόθεση. Οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να αναζητούμε διαρκώς μια βελτιωμένη έκδοση του εαυτού μας. Η ίδια η λέξη άνθρωπος σημαίνει “αυτός που κοιτάζει ψηλά”. Έτσι κι εμείς, προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα με βάση τι θα θέλαμε να δούμε να γίνεται, με το τι είναι καλύτερο για το μέλλον, για εμάς, για την οικογένειά μας, για τους ανθρώπους γύρω μας. Είναι, μάλιστα, τόσο ισχυρό αυτό το ένστικτο που ευθύνεται για μεγάλο μέρος των αποφάσεων που παίρνουμε, είτε συλλογικά, είτε ο καθένας από μας ατομικά.
Αλλά, γιατί πάντα υπάρχει ένα αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που θέλουμε είναι πάντα αυτό που χρειαζόμαστε.

[The Cranberries – Hollywood]

Επειδή είναι πάντα πιο ωραίο να συζητάς με φίλους, θα μου επιτρέψετε να φέρω στο τραπέζι έναν παλιό μου φίλο. τον επονομαζόμενο ως Φερνάντο Πεσσόα. Ο Πεσσόα μας εξηγεί πως “στην πραγματικότα, ποτέ δεν αγαπάμε στα αλήθεια τον άλλον. Αγαπάμε το ένδυμα που φοράμε στον άλλον. Μόλις χαλάσει αυτή η εικόνα, σταματάμε κι εμείς.”. Σκληρό. Να το συζητήσουμε όμως: ισχύει πραγματικά αυτό; Άποψή μου; Πολύ πολύ λίγο.

[Αφροδίτη Μάνου – Το μήλο]

Οι άνθρωποι ξοδεύουμε όλοι μας την ζωή για να πείσουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε ανεξάρτητες και αυτοτελείς προσωπικότητες, ενώ στην πραγματικότητα εναλλάσσουμε διαρκώς τα ναρκωτικά που συντηρούν την πλάνη μας. Τι είναι, ίσως, πιο σημαντικό; Να καταλάβουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα ότι είναι ΟΚ να έχουμε εξαρτήσεις, να μάθουμε να τις καλλιεργούμε και να τις χρησιμοποιούμε προς όφελός μας.

[Razorlight – Wire to Wire]

Σκεφτόμουν, ακόμη, ότι το “Σε χρειάζομαι” είναι ένας λαθεμένος υποτιτλισμός του “I need you” που λέει η πρωταγωνίστρια στο “κακό παιδί” της ταινίας λίγο πριν το φινάλε. Και είναι λάθος γιατί αυτή η φράση κρύβει μέσα της τη λέξη “χρήση”, είναι πολύ κακό να χρειάζεσαι κάποιον μόνο και μόνο σου επειδή σου είναι χρήσιμος.

Βρίσκω πολύ πιο σωστό το πρωτότυπο, το “σε έχω ανάγκη”. Σε έχω ανάγκη όπως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ταξιδεύουν ή να ακούνε μουσική. Ότι είσαι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είμαι πλήρης. Αυτή είναι μια εξάρτηση που είμαι απόλυτα διατεθειμένος να δεχτώ και να υπερασπιστώ.
Περισσότερα, όμως για αυτό, σε λίγο.

[Anathema – Forgotten Hopes]
[Anathema – Destiny is Dead]

Λέγαμε νωρίτερα ότι υπάρχουν όνειρα που αξίζει κανείς να τα ζήσει και να τα υπηρετήσει. Το πιστεύω πολύ αυτό. Αν το καθήκον της εφηβείας είναι η επανάσταση, τότε η υποχρέωση της παιδικής ηλικίας είναι η μυθοπλασία. Έχουμε απόλυτη ανάγκη να χτίσουμε ένα τεράστιο κάστρο γύρω μας, αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε την ψυχή μας από την ίδια τη ζωή, όπως ακριβώς κάνει η κάμπια με το κουκούλι της.

Μετά, όταν τελειώσει όλο αυτό, ακόμα κι αν το κουκούλι είναι από μετάξι, το έντομο σκίζει και αφήνει το πολύτιμο κουκούλι πίσω του. Καμιά φορά, πρέπει να γκρεμίζουμε το κάστρο μας ακόμα κι όταν δεν είμαστε έτοιμοι για το απέξω.

[Πυξ Λαξ – Στίλβη]

Η τελευταία ιστορία που θα ήθελα να σας πω έχει να κάνει με τους ανάπηρους πολέμου, κυρίως εκείνων των πολέμων που γίνονται για την ειρήνη και την ελευθερία, όχι για όλους τους άλλους που απλώς δημιουργούν θύματα. Συμβαίνει συχνά αυτοί οι στρατιώτες να χάνουν ένα από τα άνω άκρα τους. Και δεν είναι μόνο το σοκ του τραυματισμού τους που τους κρατάει πίσω, αλλά και η αδυναμία του σώματός τους να αναγνωρίσουν την απώλειά τους. Έτσι αυτοί οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από πολύ έντονες ημικρανίες και πόνους στα χέρια, εκεί που το σώμα τους “περιμένει” να βρει τη συνέχειά του.

Οι ασθενείς αυτοί βρίσκουν συχνά ανακούφιση ως εξής: τοποθετούν έναν μεγάλο καθρέπτη απέναντι από το “καλό” τους χέρι, και αφήνουν το μυαλό τους να δει την εικόνα γεμάτη, πιο γεμάτη από την πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα από αυτή την απάτη είναι ότι το σώμα τους ηρεμεί, συναινεί στην απώλεια προσπαθεί ξανά. Κι αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα.

[Jessie Ware – Taking in water]

Κλείνω, λοιπόν, με το εξής. Πρέπει να δουλεύεις για τα όνειρά σου, για αυτά που είναι σημαντικά. Είναι καλό να χτίζεις μόνος σου τα είδωλά σου και τις εξαρτήσεις σου. Αν κάτι καταλαβαίνω τόσα χρόνια μετά τον Μικρό Πρίγκηπα, είναι ότι ακόμα κι αν όλα τα λουλούδια μοιάζουν ίδια, είναι το δικό σου τριαντάφυλλο που σε έχει εξημερώσει. Γιατί έχεις ξοδέψει χρόνο μαζί του, το έχεις φτιάξει το τριανταφυλλάκι σου. Και οτιδήποτε άλλο γύρω από αυτό, δεν έχει σημασία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι για την παρέα. Από τα στούντιο της οδού 25 – 27, καληνύχτα, και καλή καρδιά.

[Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Post Love]

Κατηγορίες
Ανοιχτή Ακρόαση

From Gagarin's point of view (απουσιάζει προσωρινά)

From Gagarin’s point of view by Spyros Tzortzis on Mixcloud

 
06.45, βάρδια απογευματινή. Βέβαια, το βράδυ και το πρωί δεν έχουν καμία σημασία, μόνο οι ώρες που περνά κανείς εκεί έξω και οι ημέρες στο calendar που αλλάζουν.
Ο Φερ αδειάζει την κούπα τον καφέ και ξεκινά για την πιο ενδιαφέρουσα δουλειά του κόσμου, μια βάρδια που θα ζήλευαν όλα τα παιδιά της γης που έζησαν, άκουσαν ή ονειρεύτηκαν το μεγάλο άλμα της ανθρωπότητας.

Κατηγορίες
Ανοιχτή Ακρόαση

Ανοιχτή Ακρόαση #1 – Lego

Ανοιχτή Ακρόαση #1 – Lego by Spyros Tzortzis on Mixcloud