Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια (ΟΚ, καθόλου) ώστε να υποχωρήσω και τελικά να χρησιμοποιήσω έναν τόσο clickbait τίτλο. Από την άλλη, εδώ είναι το ίντερνετ και αυτά επιτρέπονται, σωστά;
Πάμε στην ουσία. Γράφω εδώ αυτό το μικρό σημείωμα για να μοιραστώ μαζί σας ένα καινούργιο business trend που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος πάρα πολύ γρήγορα, κι αυτό δεν είναι άλλο από την καθαριότητα.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πολύ Jeff Bezos ζήτησε, με τρόπο, από τους μετόχους της Amazon να καταρρεύσουν στις πανάκριβες πολυθρόνες τους ώστε να τους ανακοινώσει πως θα ξοδέψει 4.000.000.000 δολλάρια (4 δισ.) για να αναπτύξει αυτό που πολύ εύσχημα περιέγραψε ο αγαπημένος μου Scott Galloway “the earth’s first ‘vaccinated’ supply chain”. Η Amazon έχει τα κεφάλαια, την ανθρώπινη και τεχνολογική υποδομή, και φυσικά το κίνητρο να αναδειχθεί ως την πρώτη ή την μοναδική απόλυτα αποστειρωμένη και ασφαλή εταιρεία logistics στον πλανήτη Γη. Sounds like a legit plan.
Ακόμη, σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στην εκπομπή Recode Decode, ο CEO της Airbnb -ναι, ο ίδιος που ηρωποιήθηκε όταν απέλυσε, με τρόπο και αυτός, κοντά 2.000 υπαλλήλους- δήλωσε ότι αν υπερτερούν σε κάτι τα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή είναι η εμπειρία τους και οι διαδικασίες που ακολουθούν σε ό,τι έχει να κάνει με την καθαριότητα. Για αυτό το λόγο το Airbnb παίρνει την πρωτοβουλία να εκπαιδεύσει τους κατά τόπους ιδιοκτήτες του “μεγαλύτερου ξενοδοχείου χωρίς δικά του δωμάτια στον κόσμο” στη νέα κατάσταση της μετά-COVID-19 εποχής.
Αυτά τα δύο σημεία μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πού θα βρίσκεται η ανάδειξη της αξίας στη δεκαετία που θα διανύσουμε. Πλέον η καθαριότητα και η ασφάλεια που αυτή συνεπάγεται ξεφεύγει από ένα επίπεδο “ΟΚ, εγώ βολεύομαι και με κάτι λιγότερο” και μετατρέπεται σε hard standard. Αρκετά eshop θα ξεκινήσουν να διαφημίζουν το γεγονός ότι χρησιμοποιούν “προστατευμένες” courier ενώ συνεδριακοί και συναυλιακοί χώροι θα αρχίσουν να θυροκολλούν πιστοποιητικά γενικής απολύμανσης όπως κάθε χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τώρα όλοι οι χώροι και όλες οι επιχειρήσεις είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Από τη σκοπιά του business, λοιπόν, το να συμμορφώνεσαι με τα standard της εποχής είναι το επόμενο μεγάλο trend και ελπίζω όλοι να μπορέσουν να το ακολουθήσουν. Το ίδιο πιστεύω για ό,τι έχει να κάνει με θέματα όπως είναι η κυβερνοασφάλεια (ΟΚ, cybersecurity) και ο GDPR – καινούργια μέτρα ποιότητας που απαντούν στις ανάγκες της εποχής.
Η εποχή του compliance
Και για να πάμε την ίδια σκέψη λίγο παρακάτω: πιστεύω πως η δεκαετία που διανύουμε είναι η καινούργια εποχή του compliance, της συμμόρφωσης, της επιβράδυνσης και της ισορροπίας. Η ιδέα δεν είναι δική μου αλλά του Steve Case και την έκλεψα από το βιβλίο του “The Third Wave: An Entrepreneur’s Vision of the Future “. Ο Case είναι ο συνιδρυτής της AOL, της πρώτης αμιγώς internet company που μπήκε στο χρηματιστήριο και, ας το πούμε κάπως απλουστευτικά, υπεύθυνος για όλο το Βορειοαμερικανικό ίντερνετ τη δεκαετία του ’90.
Ο ίδιος λέει, λοιπόν, ότι στο πρώτο “κύμα” χρειάστηκε να συνδέσουμε τους ανθρώπους στο διαδίκτυο, στο δεύτερο “κύμα” καταλάβαμε τι σημαίνει δίκτυα (Google, Facebook) και smartphones (Instagram, TikTok) και στο τρίτο “κύμα” θα συνδέσουμε… τα πάντα στο διαδίκτυο, όλες τις εμπορικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Ωστόσο, τα προβλήματα και οι ευκαιρίες του “τρίτου κύματος” θα μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά του πρώτου, όχι του δεύτερου. Και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από όλους και να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι έως ότου το ίντερνετ να αποκτήσει σχήμα, να ρυθμιστεί και να μπει σε ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο μπορούσε να γίνει κατανοητό από τον κοινωνικό, πολιτικό, και οικονομικό κόσμο της εποχής τους. Εκεί είμαστε ξανά σήμερα.

Τώρα που μπήκαμε όλοι στο ίντερνετ, τι γίνεται με τα προσωπικά μας δεδομένα; Τώρα που το χρήμα δεν ανήκει σε κανέναν (Bitcoin), ο “κανένας” σε ποιον ανήκει; Τώρα που το Facebook είναι το μεγαλύτερο έθνος στον πλανήτη (πιο μεγάλο από όλες τις θρησκείες της ανθρωπότητας), τι δικαιώματα έχουν οι πολίτες και οι δημοκρατίες απέναντί του;
Ξανά, δεν είναι δική μου σκέψη, αλλά η πρόβλεψη είναι η εξής: το καθήκον μας στο να υποστηρίξουμε την πρόοδο της ανθρωπότητας σε αυτή τη νέα δεκαετία θα είναι να βρούμε όλους τους πιθανούς τρόπους να φρενάρουμε την καινοτομία. Έχουμε περάσει τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια ανακαλύπτοντας όλα τα καινούργια προβλήματα, τρέχοντας πίσω από τα απορρυθμισμένα μονοπώλια της τεχνολογίας (Facebook, Google, Apple, Amazon) και τους ηγέτες τους που απολαμβάνουν αναγνώριση θρησκευτικού ηγέτη (Steve, Mark, Bill, Bezos).
Στον αντίποδα, κινήσεις όπως είναι ο GDPR ή το California Consumer Privacy Act είναι τέτοια φρένα. Οι Επιτροπές Ανταγωνισμού των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι τέτοια αναχώματα και τα έχουμε ανάγκη.
Leave a Reply