Everything Is Alive

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ξεκινάω τα reviews με ένα από τα πιο περίεργα και γλυκούλικα και ξεχωριστά podcast που έχω συναντήσει ποτέ.

[Κατά ένα περίεργο μίγμα τύχης, ένας καλός φίλος και φαν του συγκεκριμένου podcast μού το θύμισε ακριβώς τη στιγμή που ξεκινούσα να φτιάχνω τα Reviews και ψήθηκα τόσο πολύ να ξεκινήσω από αυτό. Για τους λάτρεις των συμπτώσεων, από τον ίδιο ακριβώς φίλο είχα ζητήσει βοήθεια για το τεχνικό μέρος των Review πριν από αρκετό καιρό! Σε κάθε περίπτωση, χαιρετισμούς στο ΔΚΛ.]

Το Everything Is Alive είναι μια σειρά προσωπικών συνεντεύξεων με αντικείμενα της καθημερινότητας.

Από την καρέκλα του συνεντευξιαζόμενου περνούν, μεταξύ άλλων, ένα μαξιλάρι, ένα τεστ εγκυμοσύνης, μια κάλτσα, ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, και ένα αλυσοπρίονο. Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα έχει να πει τη δική του ιστορία, να μιλήσει σε βάθος για το πώς είναι η ζωή του, η δουλειά του, τί πιστεύει για το μέλλον και το παρελθόν, ποιά είναι η σχέση του με τους ανθρώπους, κλπ.

Η σειρά βασίζεται αρκετά σε ένα χιούμορ λεπτό και χαλαρό – αν το έπιασες θα σου αρέσει, αν όχι, δεν έγινε και τίποτα, συνεχίζουμε κανονικά. Ακούγωντας τα μικρά (;), εικοσάλεπτα επεισόδια θυμάμαι να εκπλήσσομαι από τα ευρήματα που χρησιμοποιεί και τις λεπτές αποχρώσεις που διαφαίνονται στα μηνύματα που περνάει με τον τρόπο του το κάθε αντικείμενο.

Άλλες φορές γελάω με τον απρόσωπο τρόπο με τον οποίο τα αντικείμενα αναφέρονται στους ανθρώπους: ως κάτι ξένο και διαφορετικό, με σχεδόν κανένα κοινό κώδικα επικοινωνίας, σαν να προσπαθούν να μας καταλάβουν αλλά χωρίς ποτέ να τα καταφέρνουν. Αυτή η απόσταση είναι φοβερά παραγωγική γιατί αποστερεί τους ανθρώπους από γνωρίσματα που για εμάς είναι κοινά και συνηθισμένα και περνάει τη συζήτηση στο τι μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τα αντικείμενα – αν ξεχωρίζουμε..!

Κατά τη διάρκεια των συνεντέξεων, τα αντικείμενα θα βρουν την ευκαιρία να σου πουν μια ιστορία από τον φυσικό κόσμο ή τον κόσμο των ανθρώπων που δένει απόλυτα με την υπόλοιπη συζήτηση. Για παράδειγμα, ο Σον είναι ένα κάθισμα σε βαγόνι του μετρό και μας μιλάει με χαρά για τον καλό του φίλο Τζέρι, το κάθισμα ακριβώς δίπλα από αυτόν. Ο Σον, λοιπόν, λέει “φυσικά, είμαστε κολλητοί, κυριολεκτικά, βασικά είμαστε το ίδιο πράγμα, όπως τα anglerfish όταν ζευγαρώνουν”.

Για όσους δεν έχουν ιδέα σε τί αναφέρεται, τα anglerfish είναι εκείνα τα τερατόψαρα που ζουν στον υπερβυθό των ωκεανών με τη λάμπα μπροστά στη φάτσα τους (το θυμάστε σίγουρα από Finding Nemo). Μας λέει, λοιπόν, ο Σον ότι όταν ζευγαρώνουν τα anglerfish, το αρσενικό πηγαίνει και δένει πάνω στο θηλυκό και μένουν έτσι κολλημένοι για πάντα (βασικά παρασιτεί πάνω του, τι περίεργο!). Στο τέλος το αρσενικό πρακτικά απορροφάται από το θηλυκό και ενώνονται σε ένα σώμα (αυτό του θηλυκού). Σίγουρα έχετε γνωρίσει κι εσείς ζευγάρια ανθρώπων που μοιάζουν κάπως έτσι…

Επίσης, τις πρωτότυπες αυτές συνεντεύξεις διακόπτουν παρεμβάσεις από ανθρώπουςειδικούς στο αντικείμενο της εκάστοτε συζήτησης, γεφυρώνοντας για λίγο το χάσμα μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Γενικότερα, το podcast θα μπορούσε πολύ άνετα να μπει σε μια λούπα κακής κωμωδίας με προφανή αστεία και στερεοτυπικές συζητήσεις, ωστόσο, καταφέρνει να σε κάνει να ακούσεις, να καταλάβεις, να εκπλαγείς, να νιώσεις ντροπή για τον τρόπο που το ανθρώπινο είδος συμπεριφέρεται απέναντι στα άψυχα (;) αντικείμενα, να ταυτιστείς, να συνδεθείς, να συγκινηθείς και να γελάσεις.

Το βρίσκετε σε:

Επιλεγμένα επεισόδια

S1E1 – Louis, Can of Cola

Αυστηρά αγαπημένο επεισόδιο. Για εμένα μπορείτε να ακούσετε αυτό και να κρίνετε 100% αν είστε σε φάση να συνεχίσετε και στα υπόλοιπα. Έκαναν πολύ καλά που το έβαλαν πρώτο γιατί είναι τόσο πλήρες και δυνατό που δεν θα μπορούσε να μπει άλλο στη θέση του.

Στο πρώτο χαλαρό, ήρεμο, τσιλαριστό επεισόδιο του Everything Is Alive συζητάμε με τον Louis, ένα κουτάκι no-name κοκα-κόλα τύπου μάρκας σουπερμάρκετ. Ο Louis έχει την ατυχία να έχει γλιτώσει ουκ ολίγες φορές να τον ανοίξουν και να τον πιουν, αφήνοντάς του ως αντάλλαγμα μια τεράστια σοφία. Μέσα στα λίγα μόνο λεπτά ενός επεισοδίου όπου καμία λέξη δεν περισσεύει, κατρακυλάμε στην υπαρξιακή αγωνία του Louis, ακούμε τις ιστορίες του, και του ευχόμαστε να βρει τη λύτρωση. Η ημερομηνία λήξης του είναι μόλις δύο εβδομάδες μακριά…

S1E10 – Subway Seat

S2E6 – Sebastian, Alex, and Alex, Russian Dolls

Ad - Web Hosting from SiteGround - Crafted for easy site management. Click to learn more.

Αυτό είναι ένα affiliate link. Αν πατήσετε στο banner και κάνετε εγγραφή στην υπηρεσία, εγώ βγάνω κάποια λίγα λεφτάκια. Δεν χρειάζετε να το πατήσετε εάν δε θέτε hosting, αλλά ούτε εγώ κερδίζω κάτι αν το πατήσετε και τελικά δεν κάνετε εγγραφή στην υπηρεσία. Καλά να ‘μαστε.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *